Lier Actueel - Lierinbeeld

Home Actueel Nieuws - archief Verkeersberichten Over LierActueel Contact Gebruiksvoorwaarden Website Lierinbeeld

Curieus: het leven van Marie Curie in een musical


Lier, 17 maart 2024: Op vrijdag 24 mei 20.00u, zaterdag 25 mei 20.00u en op zondag 26 mei 20.00u brengt de podiumacademie van Lier in CC De Mol, met theater, zang, dans en vooral veel humor het spannende verhaal van Mania Sklodowska, alias Madame Curie.

Een topcast van regionale acteurs zet samen met de musicalafdeling van de Podiumacademie een wervelend totaalspektakel neer. In een regie van Yoeri Lewijze en met live muzikale begeleiding door Art Deco Orchestra, onder leiding van Han Flintrop, neemt Curieus je mee naar een spectaculaire ontdekking in een stoffig laboratorium in het 19de-eeuwse Parijs. Met spitsvondige dialogen, verbluffende effecten en zelfs een streepje wetenschap kleurt Curieus buiten de lijntjes van de klassieke musical.

Het wordt een unieke belevenis in het bijzijn van een geniale werkman, een gierige administrator, een narcistische professor en roddelende poetsdames. Intriges, ontploffingen, en… veel curieuze stralen op tekst en muziek van wetenschappers Joris Dirckx en Greet Eyckmans.

“Het bijzondere aan deze musical is dat hij volledig in-house geschreven is. Een dergelijk project organiseren is één van de grootste dingen die je kan realiseren in een podiumacademie. Je hebt immers alle disciplines nodig: muziek, woord en dans”, zegt Han Flintrop.

Twee casts
“Tijdens de audities hebben wij zoveel talent over de vloer gekregen dat we besloten hebben besloten om met twee casts te werken zodat het publiek het volledige scala aan talent kan ervaren. Twee keer komen kijken is dus de boodschap”, vertelt regisseur Yoeri Lewijze.

Jacotte Brokken is fmeter van Curieus
“Als wetenschapscommunicator ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om verhalen over wetenschap te vertellen. Het doet me dan ook heel veel plezier om te zien dat deze bende zo'n verhaal in musicalvorm giet. En wat voor een verhaal dan nog! Het leven van Marie Curie. Mocht ik je vragen om een vrouwelijke wetenschapper te noemen, dan is de kans enorm groot dat je meteen aan haar denkt. En terecht. Met haar twee Nobelprijzen heeft Curie ontzettend veel betekend voor de wetenschappelijke wereld. Alleen weten we verder weinig over wie ze echt was, als persoon. Ik ben heel benieuwd om net daarover alles te weten te komen in Curieus de musical.”

Speeldata het Liers Cultureel Centrum De Mol
Vrijdag 24 mei 20.00u, zaterdag 25 mei 20.00u, zondag 26 mei 20.00u.
Volwassenen: 25 Euro. -18jaar: 18 Euro

Zondag 26 mei 2024, 15.00u voorstelling gespeeld door aanstormend jong talent.
Volwassenen: 25 Euro. -18jaar: 18 Euro
Alleen op zondag is een VIP formule mogelijk. 60 minuten voor de voorstelling wandel je onder het genot van een drankje rond op de enorme scène en krijg je door een van onze wetenschappers uitleg over Curie en radio-activiteit (+ 15 euro, reserveren via curieus@podiumacademielier.be)
(MSL/foto’s MSL-SDW)

Wie is Marie Curie
Marie Curie, geboren als Maria Skłodowska, was een baanbrekende wetenschapper die op het gebied van de natuurkunde en scheikunde grote bijdragen heeft geleverd. Ze was de eerste vrouw die een Nobelprijs won en de enige persoon die Nobelprijzen heeft gewonnen in twee verschillende wetenschappelijke disciplines.

Marie Curie werd op 7 november 1867 geboren in Warschau, dat destijds deel uitmaakte van het Russische Rijk. Als jonge vrouw verhuisde ze naar Parijs om daar natuurkunde en scheikunde te studeren aan de Sorbonne universiteit. Daar ontmoette ze Pierre Curie, een gerenommeerde natuurkundige met wie ze in 1895 trouwde.

Samen deden Marie en Pierre baanbrekend onderzoek naar radioactiviteit. Ze ontdekten de elementen polonium en radium en toonden aan dat bepaalde elementen spontaan kunnen vervallen en straling kunnen afgeven. Hun werk op dit gebied legde de basis voor de moderne kernfysica en had grote invloed op de ontwikkeling van de medische wetenschap.

Vanwege haar baanbrekende werk ontving Marie Curie in 1903 samen met Pierre en de Franse natuurkundige Henri Becquerel de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Na het tragische overlijden van Pierre in 1906, zette Marie haar onderzoek voort en ontving ze in 1911 als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Scheikunde vanwege haar ontdekkingen op het gebied van radioactiviteit.

Marie Curie was een pionier op vele gebieden. Ze doorbrak barrières voor vrouwen in de wetenschap en inspireerde vele anderen om haar voorbeeld te volgen. Haar nalatenschap leeft voort in de vele wetenschappers die zij heeft geïnspireerd en in de voortdurende wetenschappelijke ontwikkelingen die haar werk mogelijk hebben gemaakt. Marie Curie stierf op 4 juli 1934, maar haar invloed op de wetenschap zal voor altijd voortleven.